Ramadhan Bulan Dugaan

Terlebih dahulu saya nak ucapkan Selamat Berpuasa pada semua pengunjung blog ini. Moga Ramadhan kali ini lebih menjadikan kita insan yang bertakwa, insyallah.

Minggu pertama poser ni, terasa sgt Allah kasihkan saya. Mana tak nya, berbagai ragam diharungi pada minggu pertama bulan yang mulai ini:
+ PakCu (me) – tekak ni cam rasa kering + gatal… perit pun ada… Mungkin x cukup rehat kot…
+ Nana (wife) – tekanan darah rendah kerana terpaksa bersengkang mata menjaga anak2 yg tidak sihat
+ Haziq – semalam nampak ย macam nak demam tapi kerana tindakan segera mamanya yg memberi ubat, alhamdulillah… tak jadi demam
+ Damia – mula start puasa tapi baru 2 hari puasa dah masuk angin, muntah2 malam ketiga poser tu. Doktor cakap angin terlalu banyak masuk.
+ Najwa – ni yg paling kuat dugaan, mula sabtu haghi tu sampai semalam cirit-birit, ahad tu bawak klinik panel; tak jalan.. isnin bawak klinik warga (dpt ORS); pun tak jalan… so semalam mama dia bawak pi A&E, terus masuk air garam. Maghrib admit Wad Pead 1 (4A).

Haghi ni saya tengok Najwa bertambah segar, alhamdulillah… moga esok dia boleh discharge dan dpt kita balik kg Sabtu ni utk berbuka bersama keluarga di Teluk Intan…

Panggilan Yang Agung

Isnin lepas apak selamat berangkat ke tanah suci untuk menunaikan Haji. Alhamdulillah.. doa apak makbul. Meskipun berbagai kekangan dan kerisauan apak terhadap apa yg ditinggalkannya di sini.

“Apak pergi sana… pasang niat betui2… Jgn pikirkan apa yg kat sini, pandailah nanti kami uruskan. Doa Dan moga apak sihat dan mendapat Haji yang mabrur… Amin..”, kata aku kat apak masa aku jemput dia dari kampung pada hari Sabtu tu. Alhamdulillah 2 hari lepas aku call apak. Meskipun dia demam (masuk hari ke-3) dia nampak seronok dari perbualan kami. Langsung tak de tanya perkara2 yg dirisaukannya sebelum itu. Tak per apak, kekadang demam yg Allah beri tu utk menghapuskan dosa2 kecil kita.

“Apak doakanlah utk Dan sekeluarga moga dimurahkan rezeki dan moga Najwa sihat”, pesan aku sebelum mengakhiri perbualan kami.

Minggu yang memenatkan

1) Jemputan rumah terbuka (terima kasih kerana sudi menjemput. Moga korang dimurahkan rezeki. Minta maaf kepada yg tak dpt nak pegi.

2) Sistem ICMS, esok nak present

3) DBKL. Kena clearkan duit air yg tertunggak tu !!

4) Sistem e-QA. Kena make sure fully function.

5) Family matters. Kena bantu wife utk keperluan/kesihatan/pelajaran dsbnya memandangkan wife masih dlm pantang…

Moga Allah mempermudahkan urusan aku ini. Amin Ya Tuhan Pemilik Alam

Kelebihan Suami Sabar

Tahukah kita suami yang sabar terhadap isteri yg kuat berleter senang masuk syurga !!

Selalu kita perhatikan, sekarang ini suami banyak yang mengalah berbanding suami2 zaman mak/bapak kita dahulu. Kalo dulu, suamilah raja !! Isteri kena ikut perintah. Malah ada yang diperlakukan seperti hamba. Tapi kini, masyarakat kita semakin berilmu. Banyak tolak ansur antara pasangan.

Suami bukan takut pada bini tapi sayang pada akhirat. DenganMana tidaknya, dengan ibadat dan susah kita melayan kerenah isteri akan memudahkan kita ke syurga. Kata Imam Al-Ghazali, suami yang sabar kerana kesusahan isteri dan kesakitan yang disakiti oleh isterinya itu adalah setengah daripada faedah berkahwin.

Jika kita sabar atas perbuatan isteri; isteri sakiti hati kita, isteri tak hormat kita, kita akan dapat 2 kelebihan iaitu menjadi manusia yang suci hatinya dan sabar ini juga akan melatih kita melawan hawa nafsu.

Sumber: Ceramah Ustaz Mohd Kazim Elias

Alhamdulillah

1st skali aku nak memanjatkan kesyukuran kepada Allah swt atas limpah rahmat yang dikurniakan kepadaku.. Banyak perkara baik yang berlaku pada aku sepanjang bulan Sya’ban dan Ramadhan ni. Antaranya:

Projek ICMS
Thanks bro Kamal krn memberi kepercayaan utk aku + team develop Sistem ICMS ni. Insyallah kami akan lakukan yang terbaik utk projek ini. Mudah2an akan ada projek susulan.

Broadband Maxis
Setelah hampir 3 bulan aku offline, aku kini dah boleh online dengan Maxis Broadband. Walaupun package paling minima (RM48.00/bulan) tapi.. cukup utk keperluan aku buat masa ni. Thanks bro Eddy pasal hang yg rekemenkan aku pakai maxis. Memandangkan bro Cd dah pakai uni-fi… so kerja2 mendownload aka torrent diusahakan oleh beliau jer

Kelahiran Nur Qarirah Najwa
Tiada harta yang lebih berharga daripada kelahiran seorang lagi puteri menambahkan keluargaku menjadi 5 orang keseluruhannya. Tepat jam 1:20am pada 16/08/2010, isteriku melahirkan anak perempuan di PPUKM. Thanks kpd semua warga kerja PPUKM yang telah memberi layanan yang amat baik sekali sepanjang isteri aku berada disana.

Pertukaran ke Unit Laporan Perubatan
Akhirnya permohonan aku utk ditukarkan ke Unit/Jabatan lain diterima oleh Ketua Jabatan. Aku melapordiri di Unit Laporan Perubatan, Jabatan Maklumat Kesihatan, PPUKM pada 16/08/2010. Thanks Cik Nazwin dan Puan Surianti krn tolong aku utk pertukaran ini. Thanks juga kat Azlina Shukor krn selalu mendoakan aku ditukarkan.

Bila aku kenangkan balik apa yg telah berlaku sebelum ini dan rezeki yang Allah berikan ini, maka benarlah… Apabila kita kembali kepada Allah ketika kita dlm kesusahan, Dia akan sentiasa membantu kita. Cuma kita perlu sentiasa mengingatiNya bukan hanya pada waktu kesusahan tapi juga ketika dimasa senang/sihat/gembira kerana itu juga merupakan dugaan daripadaNya.

Hendaklah kita bersyukur dengan apa yang dikurniakan olehNYa. Pada yg telah membantu dan mendorong aku kepada kejayaan ini, aku ucapkan berbanyak terima kasih. Moga segala jasa baik korang semua, Allah sahaja yang membalasnya dan dipermudahkan urusan korang.

Amin Ya Allah…

Dugaan mu datang lagi Ya Allah

1st skali aku nak ucapkan syukur kpd Mu Ya Allah atas nikmat dan dugaan yang engkau berikan.

Ahad (14/03/2010)

On the way nak pegi Ahmad (member PTM) kawen.. Tetiba kete jammed kat highway berdekatan dengan Tol Bukit Mahkota. Kesiannya anak dan isteri, terpaksa berpanas dan menunggu di tengah-tengah highway. Aku bukak bonet depan keta. Nampak kesan gasket bocor.. Check minyak itam… Ya Allah !! Kering langsung… Nasib baik dlm 10 minit ada towing crane sampai.. Bincang punya bincang.. RM 200 kalo nak dia tarik sampai rumah di Sungai Besi. Okeylah.. aku setuju.. Janji anak + isteri aku selesa dan cepat sampai rumah. Cancel pegi rumah Ahmad kawen.

Rupanya tgh tu.. Tengah lepak-lepak, dalam kul 2… anak buah aku nak mai rumah. Petang tu lak Abg Nain sekeluarga mai rumah !! Patutlah Engkau x mo kasi aku pegi, rupanya ada rezeki yg Kau nak berikan… Ya lah… tetamu ni kan membawa rezeki (kata arwah mak dulu)… Petang dalam kul 6 kami pegi rumah Abg Chain. Lepas maghrib baru balik rumah… Aduh letihnya !!

Isnin (15/03/2010)

Syahwal (anak buah aku merangkap pomen keta) amik keta. Confirm block enjin aku pecah !! Aduh… kena tukar enjin arr nie.. Tidak-tidak pun kena beli enjin kosong.. Syahwal sms kata ada enjin cantek tapi RM 1500.00 !! Okey.. aku agree janji dia pasang cun dan esok leh siap !!

Tengahari bos aku panggil. Sesi kaunseling pertama aku dengan bos. Pasal prestasi kerja aku semakin merosot. Aku dah cakap, tukarkan aku ke jabatan/unit lain !! Aku tertekan kat situ !!

Selasa (16/03/2010)

Enjin keta sampai.. Petang tu Syahwal start pasang.. Malam dia call.. “PakCu malam ni tak boleh hantar ketalah.. Oil-seal grand-shaft PakCu bocor.. Takut minyak itam keluar balik nanti.. ”

So kena tunggu esoklah keta aku ni…

Rabu (17/03/2010)

Pagi ni aku tak pegi kerja. Nak bawak anak pegi Klinik. Seminggu ni Damia kena demam + ruam (macam campak). Sian dia.. selera makan pun berkurangan.. Nasib dia anak yang tabah. Tak meragam langsung. Syukur aku padaMu kerna dikurniakan anak yang menyenangi hati orang tuanya.

Ketika aku menghantar post nie.. Isteriku baru je keluar pergi ke Cheras. Ada ujian memandu keta. Aku doakan kau Lulus dengan cemerlang wahai isteri kesayanganku…

p/s: Aku dah betulkan addon Simple MP3 Player tu. Lain kali sebelum aku post addon, aku test dulu.. ๐Ÿ™‚

Alhamdulillah…. sesungguhnya Engkaulah Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani

KPKT !! Rezeki !! Rezeki !! Alhamdulillah. Aku bersyukur padaMu ya Allah atas rezeki dah kemudahan yang engkau berikan ini…