JomLaunch 2015

Acara yang saya nantikan oleh JomWebĀ untuk tahun ini bermula pada @ 04 April, 2014 @ 09:00 lagi. Program ini adalahĀ idea yang dicetuskan oleh saudara Nazrol Hazif bersama-sama dengan Komuniti JomWeb untuk membolehkanĀ ahli-ahli jomweb yang telah menyiapkan @ merancang aplikasi mereka membentang projek yang mereka telah/sedang bangunkan. Pelbagai syarikat dan individu melancarkan aplikasi mereka.

Posto Express

a

Sistem ala transporter dimana pengirimĀ barangĀ akan menghantar barangan kepada pembeliĀ melalui penghantar yang dilantik oleh Posto Express sendiri. Setiap barangan yang dihantar akan dicaj RM0.90 bagi setiap KM. Melalui sistem ini, pengirim dan penerima dapatĀ memantau progres dan pergerakan barangan yang dihantar melalui GPS Location (menggunakan google map). Bagi anda yang berminat untuk menjadi penghantar barangan secara part-time @ full-time.Ā Penghantar akan menerima bayaran sebanyak RM10.00 (minima) bagi setiap barangan yang berjaya dihantar.

Pong Flashback – Android Game

a

Satu penghormatan kepada permainan pong (game android) klasikĀ oleh Mikhail Game Tech.Ā App ini dibina untuk acara JomLaunch bagi kumpulan JomWeb untuk pemaju dan pengaturcara Malaysia.

MaidEasy

a

ProjekĀ ini dibentangkan oleh saudara Azrul Rahim. Bagi anda yang ingin mendapatkan khidmat pembantu rumah dengan cepat dan pantas, sila layari web MaidEasy.My

PekanBanting

a

Projek keempat yang dikongsikan adalah laman perkongsian yang khusus untuk pekan Banting di Selangor. Projek GPS Social NetworkĀ ini dicipta untuk menggalakkan perkongsian maklumat, dan membolehkan pengguna bersembang dan juga mengetahui lokasi-lokasi disekitar Banting. Pemilik perniagaan disekitar Banting juga boleh mengiklan di halaman ini.

CastMyCode

a

Saudara Zulfa Juniadi yang saya kenal memang seorang yang kreatif untuk menghasilkan projek-projek yang bernas. Untuk sesi kali ini beliau membentangkan projek CastMyCode. melalui aplikasiĀ ini, pelajar dapat mengikut/menyalin kod-kod pengaturcaraan yang dibuat oleh pengajar dengan mudah dan dengan jelas secara ‘live’. Insyallah, saya akan gunakan aplikasi ini pada kursus akan datang.Ā Buat masa ini sesi yang disediakan akan lupus selepas seminggu.

Engine Scheduler

a

Sekiranya anda menghadapi masalah kekangan waktu untuk membuat servis kereta.Ā Engine SchedulerĀ adalah satu aplikasi mudah untuk anda menentukan jadual agar kereta anda boleh diservis pada waktu yang ditetapkan.

Alambiz Malaysia

a

Satu portalĀ membeli-belah dalam talian yang menawarkan pelbagai produk halal. Ahli yang berdaftar mendapat kelebihan harga diskaun sebanyak 10% dan rebat yang berpatutan.

MudahUrus.My

a

Sistem Pengurusan Tempahan Secara Online.Ā Dengan Mudahurus.my, pembangunnya menyediakan sistem pengurusan dimana peniaga boleh mendaftar dan mewujudkan borang tempahan dengan mudah. Kesemua pembelian akan direkodkan dan terdapat kemudahan kod penjejak (Trackback) untuk pengeposan Pos Malaysia. Buat masa ini projek ini masih ditahap percubaan namun bagi peniaga yang ingin mendaftar minat boleh melawati halaman mereka.

SewaPandu

a

Pembangun ini menghadapi masalah perlu membuka sejumlah halaman untuk membandingkan kereta sewa yang diinginkan. Projek Sewapandu boleh dikatakan penyewaan kereta berasaskan AirBNB, membolehkan pemilik kenderaan menyewakan kenderaan mereka kepada pengguna lain. Menariknya selain dari melihat maklumat berkenaan kereta, pengguna juga boleh melihat rekod selenggara kereta sewa tersebut, sekaligus menjamin keselamatannya. Projek ini masih di peringkat Beta dan akan dilancarkan tidak lama lagi.

Nexmo Dashboard

a

Satu Dashboard untuk memudahkan pelanggan Nexmo menguruskan SMS Nexmo mereka. Ia dibangunkan oleh saudara Mohd Sulaiman.

Go Tickets

a

Pembelian tiket secara atas talian untuk tempat-tempat menarik di Malaysia

Unimall.my

a

Satu portal untuk jual-beli khusus untuk pelajar IPT.

DNS Vault

a

Slogan mereka ‘DNS Management Made Easy’. Pembentangan oleh otai Localhost Sdn BhdĀ iaitu saudara Amir Haris.

MyOfis

Satu lagi aplikasi ‘All-in-one office information system’.Ā Pembentangan juga oleh saudara Amir Haris.

SimpanKira

a

SimpanKira.com adalah perisian perakaunan yang mematuhi kehendak GST yang dapat memenuhi keperluan sama ada perniagaan kecil mahupun sederhana di Malaysia. Ia akan membantu anda, pemilik perniagaanĀ untuk lebihĀ memberi tumpuan kepada perniagaan anda.

WikiMesjid

a

Satu aplikasi mobile untuk mencari masjid yang terdekat atau kedai halal yang berhampiran di lokasi anda dengan cepat dan mudah.

Trainer.my

a

Trainer.My adalah satu portal untuk memudahkan kita mendapatkan tenaga pengajar sesuai dengan kepakaran yang diperlukan. Dibangunkan oleh saudaraĀ Nazrul Hazhan Nazlan (juga membangunkan AlQurah.My).

Baby.My

Aplikasi ini juga dibangunkan oleh saudaraĀ Nazrul Hazhan Nazlan untuk memudahkan kita menjual / membeli / ‘menyedekahkan’ peralatan / pakaian bayi kita.

a

Program JomLaunch ini berjalan dengan lancar sekali danĀ berakhir pada jam 02:00 petang. Saya mengucapkan sebanyak tahniah kepada penganjur (training.my) dan komuniti JomWeb serta tidak lupa juga kepada pihak sponsor yang telah sudi menjadi sponsor agar program berjalan dengan lancar dan baik. Sesi akhir… makan tengahari. Hopefully penganjur boleh buat sesi bergambar untuk program akan datang.

Sumber: Amanz.My, Gambar drp Album Jomweb saudara Jasdy SyarmanĀ dan saudaraĀ Iszuddin Ismail

JomWeb Meetup 02/11/2013 @ Training.My

Alhamdulillah, hari ni dapat join meetup JomWEB untuk berkongsi ilmu tentang psd2html, umobile dan meteor. Hanya bayar RM10.00 untuk join sesi kali ini. Kalau hendak dibandingkan dengan ilmu yang diperolehi + makan tengahari, rasanya RM10.00 apalah sangat. Ramai juga yang hadir sekitar 12 orang hadir.

PakCu masuk agak lambat, dalam jam 10.30am baru dapat join. Kelas bermula jam 09:00am. Sesi pertama dimulakan oleh saudara Iszuddin Ismail dengan topik bertajuk psd2html. Sebelum ini PakCu hanya tahu penggunaan slice dalam image yang telah disiapkan menggunakan Adobe Photoshop dan kemudiannya dislice utk diexport sebagai html page. Melalui sesi pagi ini, saudara Iszuddin Ismail telah memberi sedikit pencerahan bagaimana membuat html page daripada psd dengan menggunakan teknik CSS. PakCu ditambah dengan ilmu baru mengenai CSS iaitu CSS Reset.Ā 

Kelas berehat tengahariĀ awal sedikit kerana penceramah tidak beberapa sihat. Sesi petang disambung oleh saudaraĀ Zulfa Juniadi B Zulkifli. Topik mengenai UMobile. Saudara Zulfa ini menunjukkan bagaimana membuat aplikasi mobile menggunakan Apache Cordova + NodeJS + JQueryMobile + AppGyVer Steroids. Walaupun sample yang diberikan agak simple tapi dengan documentation yang disediakan insyallah akan memudahkan kita nanti.

Sebelum kelas tamat pada jam 04:30pm, kami sekali lagi diberi pendedahan mengenai Meteor. Meteor adalah satu framework menggunakan javascript untuk mengemaskini maklumat secara live tanpa perlu anda refresh page tersebut; cthnya: utk sistem bidding, online booking. Untuk memuatturun meteor, sila ke url berikutĀ http://win.meteor.com. Untuk mendapatkan dokumentasi meteor ini, sila ke urlĀ http://docs.meteor.com. Meteor menggunakan kaedah handlebarsjsĀ untuk format/kaedah templates. Meteor menggunakan mongodb sebagai default and only database. MongoDB akan terbina apabila anda memasang meteor ini.

Niat yg tergendala dan hampir terkubur

Lately PakCu sangat sibuk dengan kerja-kerja hakiki. Dengan bos yang cuti bersalin, projek-projek baru, maintainance projek-projek lama.. tapi ALHAMDULILLAH! Akhirnya satu persatu kerja-kerja tersebut dapat diselesaikan. Cuma projek untuk mewujudkan tutorial dan berkongsi pengalaman dan ilmu yang cetek ini di dalam ruang yang terhad ini juga masih belum dapat dilaksanakan.

Kejadian terbaru, laptop KONG! Motherboard terbakar, board harddisk pun terbakar. Habis semua hasil kerja yang pernah dibuat. Namun setiap permasalahan ada juga penyelesaiannya. Terima kasih padaĀ http://www.datarecoverycenter.com.my/Ā kerana dapat membantu recovery balik data-data yang amat berharga bagi saya. RM450.00 untuk harddisk saiz 250GB. Agak mahal, tapi kalau nak dibandingkan dengan nilai data yang ada dalamnya…. AMATLAH BERBALOI!

Insyallah PakCu akan mula berkongsi pengalaman dan pengetahuan tentang PHP Programming bermula dari yang paling asas sehingga tahap yang PakCu ada. Kepada mereka yang diluar sana hendak berkongsi ilmu, dialu-alukan. Sebarang kesilapan dan kelemahan yang timbul dari post-post yang akan datang nanti harap dapat diperbetulkan dengan cara baik. Kita bermula dengan pengenalan apa itu PHP, pemasangan infrastruktur sebagai keperluan untuk membuat halaman menggunakan PHP, asas-asas pengaturcaraan PHP, pembangunan aplikasi ringkas menggunakan procedural PHP. Kemudian kita akan berkongsi ilmu tentang Object Oriented Programming sebelum kita ke PHP Framework. Doakan niat PakCu ini akan dipermudahkan olehNya, insyallah

p/s: Langkah pertama, menulis menggunakan perkataan penuh (tanpa singkatan dan bahasa pasar). Terima kasih untuk peringatan ini, Bro Dino!

Perancangan 2013

Rasanya lama dah tak update blog ini dengan tutorial2 yang berkaitan dengan pengaturcaraan php & mysql. Alhamdulillah, sepanjang PakCu handling training utk Kursus PHP & mySQL (Asas & Pertengahan) serta Joomla, feeback yang diterima sangat menggalakan. Sampai hari ini masih ada peserta kursus yang call/email/msg bertanyakan persoalan berkaitan kandungan kursus yang diajar. Ini satu perkara yang positif antara pengajar dan pelajar. Oops! PakCu bukan nak mengajar.. cuma nak berkongsi ilmu sekerat-dua yang Allah berikan ini agar kita sama-sama dapat manfaat daripadanya.

Jadi untuk tahun 2013 ini, PakCu cadangan nak buat satu koleksi tutorial ilmu yang PakCu ada berkaitan dengan pengatucaraan dengan pengunjung semua. Sekurang-kurangnya ia boleh dijadikan rujukan kepada yang baru berjinak dengan dunia pengaturcaraan. Juga untuk peserta-peserta kursus refresh balik pembelajaran yang dikongsikan semasa dalam kelas/kursus yang telah dihadiri. Namun ingin PakCu menyatakan disini:

“Saya bukanlah pakar dalam bidang ini tapi saya amat minat dalam bidang ini dan tujuan saya menyediakan tutorial akan datang ini bukanlah untuk mengajar anda tentang cara terbaik (kerana ada yang lebih baik) tetapi sekadar berkongsi ilmu yang saya ada untuk manfaat kita semua”

Insyallah selain dari topik2 yang memang PakCu dah rancang nak buat, anda juga boleh usulkan topik2 yang berkaitan. Sekiranya topik tersebut dalam pengetahuan PakCu, insyallah PakCu akan buatkan tutorial.

JomWeb @ KPTMKL

First of all, PakCu nak ucapkan berbanyak terima kasih kepada Saudara Iszuddin Ismail (Senior Web Developer at Kengkawan IT Solutions) kerana sudi menjemput PakCu utk turut hadir sama bersama-sama beberapa lagi Pakar IT antaranya Akmal Fikri, Mior Muhammad Zaki, Haezal Musa, Muhamad Hanafiah, Nurhanna Aziz, Ashikin Asraf, Izwan Robotys, Azree Hanifiah, Muhammad Hamizi dan Nurul Azrad; pada yg tak sebut nama jangan marah ye… Tak lupa juga kepada Pihak Pengajur Program dan tuan rumah (KPTMKL)

Walaupun program diadakan pada Hari Jumaat tapi pengisiaannya sgt bagus. Bermula dengan topik “Apa yg perlu anda tahu untuk menjadi seorang programmer” oleh Saudara Iszuddin. Kemudiannya disusuli dengan topik “Kehidupan sebagai seorang programmer” oleh Saudara Zaki. Sebelum berehat tengahari utk solat Jumaat, pelajar diberi lagi pengetahuan oleh Saudara Izwan dengan tajuk “MVC – Code Igniter”. Selepas solat Jumaat, program diteruskan dengan pembentangan oleh Saudara Hamizi dengan tajuk “GIT” serta diakhiri dengan tajuk “JQuery” oleh Saudara Nurul Azrad.

Tak sia2 bos PakCu bagi pelepasan untuk menghadiri program ini. Banyak ilmu baru yg memberi manfaat serta tambahan /pemantapan ilmu yang telah ada. Memang PakCu setuju dengan kata2 Saudara Zaki, Programmer has no life!! Tapi kalo kita pandai manage masa, insyallah kita tidak akan jadi hamba kepada kerja. Apa yg PakCu dpt simpulkan pada program tadi:

1. Better use div drp table. Pakai table hanya utk paparkan senarai data sahaja. Kenapa? Sebab apabila kita pakai div, maka kita akan belajar CSS. Kenapa nak pakai CSS? CSS memudahkan kita utk mengawal UI (User Interface) agar mendapatkan feedback yg positif utk UX (User Experience). Selain itu CSS juga memudahkan kita apabila kita hendak menggunakan JQuery

2. Setkan benchmarking/target setting dlm sesuatu tempoh, apa yg akan kita perolehi (ilmu/kepakaran). Contohnya katakan dalam tempoh 2 bulan kita nak mahir dengan Code Igniter. So kita kena berusaha untuk mencapai target kita tu. Kalo selepas tempoh tersebut kita masih tak capai target tadi. Lihat balik kelemahan diri. Adakah kita kena beralih kpd framework yg lain atau programming memang bukan bidang kita šŸ™‚

3. Mula cari framework yg sesuai dengan keperluan anda. Penerangan yg menarik daripada Saudara Izwan tentang MVC dan kelebihan CI telah menarik minat PakCu untuk mencuba Code Igniter (CI) sebagai framework utk projek2 akan datang. Jika sebelum ini PakCu pernah mencuba CakePHP dan PHPHyppo jadi sekarang ini, mula nak mencuba CI pula. CI nampak lebih flexible dan mudah difahami.

4. GIT adalah satu apps yg memudahkan kita untuk mengawal versi sistem kita. Kalo sebelum ini kita terpaksa membuat folder/fail xxxx_latest.php. Kemudiannya xxxx_latest_paling.php tapi kita dengan penggunaan GIT akan lebih memudahkan kita menguruskan fail2 code kita dengan lebih sistematik dan teratur. Terdapat 2 jenis GIT iaitu GIT dan juga GITHUB. Perbezaannya adalah GitHub adalah utk public (dikongsikan dengan org lain melalui portal github iaitu http://www.github.com. Manakala GIT pula lebih baik digunakan sekiranya kita membangunkan aplikasi secara berkumpulan di organisasi kita.

5. Masanya telah tiba dimana web kini lebih berbentuk dinamik dan interaktif serta mesra pengguna. Jika dulu kita terpaksa refresh/load page apabila kita menghantar sesuatu input melalui form. Tapi dengan adanya JQuery dan Ajax, page tidak lagi perlu direload. Saudara Nurul Azrad telah menunjukkan contoh2 yg menarik dlm pembentangan beliau.

Syabas kepada pihak penganjur dan Penceramah/Fasilitator yg turut hadir bagi menjayakan program ini.

HAQIS IT Training & Consultant

Sukacita dimaklumkan pihak pengurusan dan pentadbiran HAQIS IT Training & Consultant telah dikemaskini dan diambilalih sepenuhnya oleh Pn. Adryana Anati Sulaiman Shah. Ini bagi tujuan memastikan pengurusan HAQIS akan menjadi lebih mantap selaras dengan halatuju syarikat.

Insyallah, kami telah merancang dan menjadualkan beberapa program seperti mengadakan latihan/kursus, pembangunan web dan aplikasi serta membuat tutorial berguna lagi kepada pengunjung web ini.

PHPMeetup 2011: Framework Shootout

Komuniti PHP.net.my dengan kerjasama MIMOS sekali lagi menganjurkan PHP Meetup. Perjumpaan kali ini akan berkisar mengenai framework yang ada di komuniti sumber terbuka.

Tentatif :
8.30 – Pendaftaran
9.00 – Ucapan alu-aluan dari Founder Php.net.my
– Ucapan alu-aluan dari Mimos Berhad
– CakePHP
10.25 – Breakfast
10.55 – Most Wanted Programmers
– Django
– DooPHP
1.10 – Lunch
2.15 – ZendFramework
– CodeIgniter
– Ruby On Rails
– PHP Hyppo
5.05 – Tea Break and Chats

– Presenters:
1. Zend Framework (TerasAmpuh)
2. CakePHP (Bazet)
3. PHPHyppo (hymns)
4. Code Igniter (aizuddinmanap.com)
5. dooPHP – Leng Sheng Hong (darkredz)
– Guest Languages:
6. Django – framework untuk Python (Doubt).
7. Ruby on Rails (Azrad)
– Non-framework topic
8. Become the Most Wanted Programmer in the Market (Lee Johnson – 40Square)

Bahasa pengantar adalah mengikut presenter.

masuk adalah percuma. keluar pun sama. šŸ™‚

Breakfast, Lunch dan makan petang disediakan. First come first makan basis.

Penaja Bersama :
AIST –Ā http://www.aist.com.my/
PRIMUSCORE –Ā http://www.primuscore.com/
EXPERIAN HITWISE –Ā http://www.hitwise.com/
JMOBI –Ā http://www.i-mobe.com/

Yang datang akan dapat MUG PERCUMA selagi stok masih ada.

Semoga segalanya dipermudahkan olehNYA.

FB:Ā http://www.facebook.com/event.php?eid=147833501942196