Apa Yang Perlu Ditukar Masa Servis Kereta

Maklumat ini berguna untuk semua orang yang ingin melakukan car maintenance dengan lebih baik. Jadi saya post di sini agar senang untuk dibuat rujukan pada masa akan datang

Apa yang perlu ditukar masa servis kereta.

1. Minyak hitam.
Minyak hitam yg bukan sintetik tu – setiap 5,000km atau 3 bulan whichever is earlier.
Kalu yg sintetik – mungkin 7,500km atau 10,000km.

2. filter – sama seperti minyak enjin.
Minyak mineral biasa – 5000km
Minyak Synthetic – 7500km hingga 10000 km
Dalam ertikata lain, bila tukar minyak enjin tu, maka tukar juga la filter minyak tu sekali (oil filter)

3. spark plug – 20,000 km ikut schedule maintenance book!
Tapi kau boleh pakai sampai 30k-40k takde hal…benda ni bukan critical sangat! Tapi kalau dah lebih 40k tak tukar, dia nya electrode pun dah nipis, elok tukar aje…Harga sekitar Rm20-25 untuk 4 biji…

4. bateri kereta – 18 bulan hingga 2 tahun, terpulang pada cara penggunaan…kalau kita selalu topup airsuling tu, ianya boleh tahan sampai 2 tahun…kalau selalu lupa topup dan selalu kering…6 bulan pun bateri boleh kong!

Free maintenance battery lain pulak ceritanya…tak payah top up air , harga lebih mahal dari bateri biasa. Bila beli bateri, jangan main hentam aje, ini kerana di Malaysia banyak barang tipu…so , beli bateri dari jenama yg boleh dipercayai… BOSCH, CENTURY… tapi ada juga jenama yang tak terkenal tapi elok!

Aku ada kawan dekat Puchong keje kat warehouse distribute battery ke kedai kedai spareparts…dia yang bagitahu ilmu kat aku camner nak kenal bateri baik dengan yang tak baik! Bateriyg baik biasanya lebih berat dari bateri yang kurang baik ( compare bateri tersebut dalam kategori yang sama..kalau NS50 tu kau kena compare dengan NS50 dari jenama yg lagi satu! Kalau kancil tak silap aku pakai NS40 atau NS40L..begitu la citernya!

5. timing belt – 60,000km untuk kereta proton wira,saga. WAJA bole tahan sampai90,000km dan Honda CRV tahan sampai 160,000km. Jadi timing belt ni ikut jenis kereta. Banyak orang tak tahu, depa sampai aje 60,000km terus tukar tak kira la diapakai apa keretapun! Mekanik sengeh aje la, buat apa tolak rezeki!

6.clutch plat – clutch plate ni ialah perkara subjektif. Biasanya ikut pengalaman aku, aku hanya tukar bila ada simptom “clutch slipping” berlaku sewaktu pemanduan kita. Ni perkara yang susah nak terangkan,sebab tu mereka kata 100,000km…tukar clutch!

7.Fuel Filter – tukar aje la sekitar 40,000km sekali. Benda ni pun murah RM15-20je.

8.Air Filter atau Filter Udara – yang ni di tukar setiap 20,000km….tapipada mereka yang tukar kepada K&N type…benda ni tak payah tukar,tapi mampu dibersihkan.

9.ATF – Automatic Transmission Fluid. Minyak ni memang penting bagi yang pakai AUTO. Dalam manual dia ada sebut setiap 20,000km tukar. Tapi boleh la extend hingga 30,000km kepada mereka yang nak jimat. Minyak ni memang penting ditukar…jangan abaikan (contohnya tak tukar lebih dari 30,000km) kerana kerosakan kepada AUTO gearbox perlu perbelanjaan yg besar. Kalau kita rajin tukar, kereta tak perluTransmission Flush seperti yg disyorkan oleh sesetengah bengkel. Transmission Flush boleh pergi sampai 7-9 litre.Ini membazir untuk kita…tapi bukan pada pihak yang bikin servis. Cajsekitar RM200 ++. Kalau kau selalu tukar ATF, hanya tukar biasaaje….yang budget kurang dari RM100…ikut saiz kereta anda!

10.Gear Oil – untuk mereka yg pakai manual gearbox. Kereta anda tak perlu pakaiATF, sebaliknya pakai Gear Oil. Benda ni boleh la tukar 60,000km sekali.

11.Brake Fluid dan Power Steering Fluid – Kalau rajin boleh flush keluar ganti baru setiap 60,000 km. Aku sendiri tak buat….sebab aku malas! Lagipun aku tahu sedikit sebanyak pasal mekanikal, bila ada kuar simptom, barulah aku tukar!he he…jangan ikut saya ya!

12.Radiator Coolant -sebotol RM8-RM15… selalunya warna hijau! 60,000km boleh la tukar sekali!!! Kalau air radiator korang warna clear aje…maknanya air paipbiasa aje tu! Pakai coolant, enjin lebih cepat panas dan juga tak mudah mendidih!

13.Air-Cond Belt/ Alternator Belt – Belt-belt ni perlu ditukar sama waktu dengantiming belt. Kalau kita terlupa tukar sewaktu servis sebelum-sebelum ni. Belt Air-con dan juga alternator mudah dikenal pasti akan perlunya ditukar atau tidak.Ini kerana belt-belt ni letaknya diluar dan boleh nampak. Kalau bahagian “ribs”nya dah ada”crack-crack” yang halus…maka eloklah ditukar belt tersebut. Jangan tunggu masa timing belt nak tukar, baru nak ditukar belt-belt ini. Akhir sekali, ingin aku ingatkan maintenance schedule yang ikut “km” atau masa”3bulan” “6 bulan” dan seterusnya ni hanya memudahkan pengguna-pengguna kereta melakukan penyelengaraan atau omputih kata “preventive maintenance”

Maksudnya, benda yang kita tukar tu belum tentu rosak, tapi kita dah tukar…preventive maintenance ni mampu mengelak dari pengguna kereta menghadapi kerosakan yang kritikaldimasa akan datang! Tapi dalam dunia ni, mana ada yang perfect! Preventive Maintenance Schedule ni kalau kita ikut tanpa mengetahui sedikit sebanyak tentang fungsi atau sebab mengapa setiap alatganti tu perlu ditukar. Ianya boleh juga menjadi suatu pembaziran….

Contohnya- kalau kita buta-buta ikut apa yg disyorkan oleh pembuat alatganti. Contohnya “shock absorber”.. perlu diganti setiap 20,000km….! Tentu kita tidak mampu mengikutnya!

Mengikut pengalaman aku yg dah lebih 10 tahun membuat DIY service kereta:-

Minyak hitam mineral utk 5000km/3 bulan, minyak semi-sintetik utk 10,000km/6 bulan, minyak fully sintetik utk 15-20,000km/ 1 tahun. Kalau boleh elakkan beli minyak hitam di kedai spare part sebab byk minyak cap ayam. Botol mungkin ada cap castrol, shell, petronas, eneos, etc,etc tp dlm mungkin minyak murah made in china. Dlm satu hari ada berapa ribu botol minyak hitam kosong wujud di bengkel-bengkel. Sesiapa sahaja boleh ambik botol-botol ini dan refil dan bubuh seal baru. Elok beli minyak di stesen minyak – confirmed genuine. Unless kalau betul2 yakin dgn kedai spare part yg kita beli tu.

Minyak gear manual ditukar setiap 40,000km utk kereta baru (kurang 5 tahun), setiap 20,000km utk kereta atas 5 tahun atau apabila gear shift rasa ketat. Paling bagus utk kereta lama – bubuh gearbox treatment. Minyak gear ATF – ditukar setiap 20,000km. Sama mcm di atas.

Flush? kalau dlm buku takde kata – maka tidak perlu. Air filter pun sama – 20,000km. Coolant – tukar tiap-tiap 20,000km. Nak tukar tiap-tiap 50,000km pun boleh dgn syarat guna air suling or RO water. Timing belt – ditukar setiap 80,000km. Tapi aku pernah stretch sampai 110,000km(wira 1.6xli) tanpa masalah sebab aku guna timing ori mitsubishi dan aku suka inspect timing belt. Merekah takde, gigi still elok – tak perlu tukar. Aircond belt, altrnator belt, power steering belt – tukar semasa tukar timing belt atau apabila nampak crack.

Water pump – ditukar apabila menukar timing belt utk kali ke-2. Let’s say kita tukar timing belt setiap 80,000km, maka apabila kita menukar timing belt utk kali kedua pada 160,000km, elok tukar sekali water pump kerana hayatnya pun hampir tiba. Nak tukar water pump kena bukak timing belt. So kalau buat sekali, tiada extra labor charge. Spark plug – every 20,000km. Atau selagi plastik kat tgh tu masih putih dan tiada kesan terbakar. So kena check spark plug. Kalau spark plug berminyak – engine dah agak uzur dan kena overhaul sebab piston ring dah haus. Asap biru kat ekzos jugak adalah tanda piston ring haus i.e. minyak hitam terbakar. BTW, ini bukan service biasa. Dah kira major work jugak. Head gasket – tukar apabila minyak leaking kat area tu. Atau sekiranya berlaku coolant loss akibat dari blown head gasket. Buat grind valve sekali. Org panggil nie top-overhaul.

Biasanya top overhaul tidak diperlukan dek kereta bawah 7 tahun atau 200,000km. Tp ada gak yg 7-80,000km/kurang 5 tahun dah kena top overhaulsebab suka lenjan engine. Dok main red line manjang. Ini pun major work la jugakskit. Brake pad – tukar bila haus atau bila rasa brake kurang mengigit. Biasanya kereta 3-4 tahun sekali. Minyak brake – pun sama. Anyway brake belakang tahan lebih lama dari brake depan biasanya double. Bercakap tentang timing belt (juga dipanggil cam belt kerana ia memacu camshaft), ianya berbeza antara satu pengeluar ke pengeluar yg lain.

Pada asalnya, enjin pembakaran dalam menggunakan camshaft yg di letak di dalam blok enjin…erm..takmo citer panjang2 lah. Secara standardnya pertukaran timing belt pada setiap 100,000km ikut ketetapan pengeluar jepun. tetapi jepun adalah negara bercuaca sederhana sejuk manakala cuaca di malaysia lebih panas dan mampu mempercepatkan proses wear and tear timingbelt yg dibuat dari adunan getah, plastik dan fibre glass. Maka itu, adalah dinasihatkan pertukarannya dibuat lebih awal iaitu antara 90,000km. Bagi alat ganti timing belt berkualiti rendah, kita perlu menukar lebih awal, maybe 60,000km. Sy tak begitu pasti.

Sesetengah pengeluar seperti Alfa Romeo mencadangkan pertukaran timing belt padajarak hanya 30,000km bagi semua enjin straight 4 twin spark dan juga enjin V6 bagi model sblm thn 1999. Masa aku keja di alfa romeo thn 96 dulu, ada juga pemilik yg kerek dan cakap timing belt boleh tahan sampai 100,000km. Tak perlu tukar pada 30,000km. Then, keta dia kena tarik masuk sebab timing belt putus dan enjin kena overhaul. Bacaan odometer ketika itu = 35,000km. Maka moralnya adalah kita perlu patuhi spesifikasi service dan penyelenggaraan pengeluar. Banyak kenderaan zaman sekarang telah menggunakan timing chain sbg ganti kepada timing belt. Ini termasuk Nissan, Honda dan Toyota .Toyota misalannya menggunakan timing chain bagi semua kenderaan penumpangnya iaitu :-

Camry ACV30 – enjin 2AZ-FE 2000cc
Corolla Altis ZZE121 – enjin 1ZZ-FE 1600cc
Vios NZE10 – enjin 1NZ-FE 1500cc

Model seperti CRV pada mulanya menggunakan timing belt, tetapi untuk CRV baru generasi kedua, Honda juga kembali memperkenalkan timing chain melalui enjin i-VTEC. ianya tidak memerlukan pertukaran biarpun sudah mencecah 500,00km lantas menjimatkan kos dan menjaga alam sekitar. Sekiranya mekanisme rantai mengeluarkan bunyi, hanya perlu tukar tensioner bearing dan segalanya pulih spt sedia kala.

Sumber: Facebook.com

Trello with Butler: Workflow Automation At Your Service

“Trello with Butler” – workflow automation at your service. Say goodbye to the tedious clicks and endless card drags of yesteryear, and say hello to custom automations, rules, scheduled commands, and so much more! Consider Butler to be the robo-sidekick for your team’s productivity, allowing you to create a seamless process for any task or workflow at the board or card level.

Plus, Butler doesn’t require some fancy degree in coding. Automations are easily created using natural language, so it’s like productivity Mad Libs. Simply go through Butler’s command building window and select what you would like Butler to do, and it will do it all for you without your having to write a line of code. No code, FTW!

Best of all, Butler is available to all Trello users, and Butler for Business Class and Enterprise comes with even more advanced features and automation capabilities. To learn more about the Butler features that come with your Trello account, check out this handy help document.

To add Butler’s powerful automations to your boards simply click the Butler icon in the board menu and begin giving your board butler things to do. Since there are infinite ways to use Butler’s superpowers, we’ve provided a few examples.

Play By The Rules (Trust Us!)

Imagine this: You’ve finished your latest project, you wipe the sweat off your brow, you drag a card to Done, and *instantly* the remaining checklist items are marked complete, the due date is marked complete, and you are removed from the card—all without you having to do a thing.

Setting automatic rules with Butler

Rules will automatically react to actions on your boards like magic and operate across the entire board for all members. Plus, they can be built to handle a lot of complex actions and bring an automated process to your boards.

For instance, if you are on a Sales team and have a contract that needs review by Legal, you can set up a rule so that whenever a card is moved into the “Legal Review” list, your legal review process checklist is added to the card with a due date for 2 days from then, and have it assigned to your team’s lawyer.

Rule

Setting up a rule is as simple as filling in the fields for what you’d like to happen when a specific action or trigger takes place. For instance, in my initial example a trigger would be set for when a card is moved into the “Done” list by anyone on the board. Then establish the actions that would automatically occur when that action is triggered:

  • Mark the due date as complete
  • Check all the items in all the checklists on the card
  • Remove all the members from the card.

Triggers can be set for a variety of actions including:

  • When cards are added, moved, or archived
  • Labels, attachments, members, and votes are added to cards
  • Due dates are added, marked complete, or included in card names
  • Actions are taken on checklists or checklists are added to cards
  • Comments and card description updates
  • When Custom Field data is entered, updated, set, etc.

When a trigger is activated some of the possible actions could be:

  • Moving, archiving, or copying cards
  • Adding or removing labels, attachments, and more
  • Setting, changing, or updating due dates
  • Adding, completing, or resetting checklists
  • Joining, subscribing, and adding/removing members from cards
  • Renaming cards, editing descriptions, adding comments
  • Modifying, adding, or removing Custom Field data
  • Sorting lists by a variety of criteria
  • Interacting with related cards
  • Sending emails (available with Business Class, Enterprise, and Gold)
  • Gets, posts, and puts to URLs (available with Business Class, Enterprise, and Gold)
  • And so much more!

Honestly, it is amazing to simply dig around and see what Butler can do to tackle almost any request you send its way.

Example Use Cases For Rules

  • Get an overview of your team’s work getting done across all of your boards in a single place. For example, set a rule on each of your team boards to make a copy of every card that is moved to a board’s Done list to the team overview board.
  • When a card is created in a “To Do” list, add the “Steps” checklist so that you don’t miss a beat.
  • When someone is added to a card, have Butler automagically set the due date to five working days in the future and post comments like, “I got this.” What a team player!
  • When you enter a card name ending with a date, set the card to be due on that date. Perfect for when emailing cards to your board.
  • When the checklist “Phase 1 Steps” is completed by anyone, move the card to list “Phase 2” and add checklist “Phase 2 Steps.” As they say, process makes perfect.

Building Buttons For A Better Way To Work

Butler also allows you to create custom automations for cards and boards that are executed at the click of a button. Card buttons handle card level tasks, and appear on the card back. Board buttons, on the other hand, appear at the top of your board and accomplish tasks across your entire board.

Trello-Butler-Card-Button2-1

What’s really exciting is that you can create buttons that can perform multiple operations in a single click.

For instance, a card button, when clicked, could move that card to a specific list, add a due date for two days in the future, add a board member, and apply a specified label. Or, a board button could move every card with an overdue due date to a specified list and sort them by label.

Plus, Butler is a team player which means that card and board buttons created by anyone on the board can be used by everyone. This keeps your entire team on the same page when creating a process around actions, whether it’s to notify the next person in a workflow, or prioritize tasks for the week.

Butler-Due-Date-Command

To create custom buttons, start by selecting whether you want to create a card button or a board button and name the button. Then, creating a task is as simple as going through and adding the actions you want to occur and filling in the details, like which list or label.

Create Board Button

Card button actions can include any or all of the following:

  • Moving or archiving a card
  • Adding/removing labels and due dates
  • Marking due dates complete
  • Checking/unchecking checklist items, adding checklists to cards, and resetting checklists
  • Joining, subscribing, and adding/removing members from cards
  • Adding comments, renaming cards, and modifying card descriptions

Board button actions can include:

  • Creating new cards with descriptions in specified lists
  • Creating, archiving, and arranging lists
  • Moving and archiving cards in a list
  • Sorting cards in a list by date, name, votes, custom fields, labels, and time on list

Example Use Cases For Buttons

Card Button

  • Ready to get to work? Create a card button to start a task that moves the card to list “In Progress,” and adds you to the card with a due date.
  • Start each week fresh with a board button to archive the past week’s “Done” list and create a new “Done” list.
  • Add a card button that automatically moves the card to “Done,” marks the due date as complete, and removes you from the card. You can even set up Butler to automatically add a comment that lets your boss know how awesome you are.
  • Never know what to work on next? Add a board button to move a randomly-selected card from the “To Do” list to the “Doing” list. Don’t let analysis paralysis curb your productivity.
  • Let’s say you apply a green label to every bug you fix, so your team knows what’s already shipped. Create a board button to auto-archive all of those cards with a green label and save a lot of precious clicks.
  • Get insight into your infinite backlog by creating a button to sort cards by Custom Field story points, due date, votes, and more so you know what to prioritize next sprint.

Make Time Work For You

If you are rocking a Business Class, Enterprise, or Trello Gold account then you have the ability to setup Butler to work on whatever schedule works for you with scheduled commands based on calendar dates or a card’s due date.

Calendar commands are great for recurring tasks and regular board maintenance like moving and archiving cards, sorting lists, and adding new lists to a board. These commands can be set to run at specific times on daily, weekly, monthly, and yearly times of your choosing.

Butler Calendar Command

For instance, on a weekly sprint board you could set a calendar command to make the start of each week as smooth as possible:

  • Every Monday at 9 AM,
  • Archive all of the cards in the Last Week list
  • Move the cards from the This Week list to the Last Week list
  • Move all of the cards from Up Next to This week and sort them by due date.

If only Butler could also make sure there was a fresh pot of coffee ready for you as well when you stepped into the office. ☕️

Due date commands use a card’s due date as a trigger and can be programmed to take a series of actions as a card’s due date gets closer, the moment is due, or a set period of time after the card is due.

Butler-Due-Date-Command

Setting due date commands is a great way to make sure nothing important falls through the cracks by flagging incomplete cards that are overdue:

  • The moment a card is due
  • Move the card to the top of the list
  • Add the red label to the card
  • Post a comment “@card What’s the status of this?”

Scheduled commands offer a powerful way to keep your boards and cards organized and maintained so that you can spend more time focussing on the finer things in life, like that blog post you were supposed to write last week that Butler totally just reminded you about.

Butler Brings The White Glove Service

Suggestions

If that’s not enough, what makes Butler truly a cut above the rest is that as soon as Butler is enabled on your boards it immediately has ideas to make your life easier. When you open the Butler, click the “Automation Tips” button and Butler will automatically take a quick scan of your board to analyze the most common actions, and suggest them as recommended buttons that can be created in a click. Talk about being prepared for your first day on the job.

So go ahead and bring the power of automation with Butler to your boards today!

Want to get an in-depth overview of everything Butler has to offer? Watch our free on-demand webinar:

Bring Powerful Automation To Your Boards With Butler

Source: Trello.Com

Mengapa gasket silinder terbakar bila enjin panas (overheat)

Overheating atau kepanasan melampau adalah keadaan dimana enjin mengalami kepanasan yang melebihi dari sepatutnya.Tahap kepanasan enjin adalah dikawal supaya berada pada satu tahap sejuk untuk enjin beroperasi seterusnya.

Jika terjadi overheating meter penunjuk suhu enjin akan berada lebih dari setengah ataupun berterusan bergerak sedikit demi sedikit ke tanda merah pada meter suhu.Prestasi enjin akan terus menurun dan seterusnya menjadi tersangat panas sehingga enjin akan berhenti sendiri.Penunjuk suhu tidak boleh melebihi dari had minima ,jika melebihi had tersebut ia adalah diklasifikasikan sebagai overheating (kepanasan melampau).

Akibat daripada kepanasan tersebut keadaan seperti enjin berbunyi kuat,berbau hangit,asap berkepul dan enjin mati sendiri adalah keadaan akhir selepas overheating berlaku.

Komponen penyejukan enjin

Komponen-komponen yang berkaitan untuk mengawal suhu enjin supaya tidak mengalami kepanasan adalah seperti berikut:-

1)Radiator
2)Water pump
3)Water jacket
4)Kipas radiator
5)Thermostat
6)Enjin blok

Diantara 6 komponen tersebut hanya enjin blok yang berfungsi tetap dalam enjin untuk mengawal suhu sejuk untuk enjin beroperasi. Diatas blok enjin terdapat llubang-lubang kecil yang akan dilitupi dengan air untuk mengawal kesejukan dari dalam bila enjin dihidupkan.

Air yang berada pada lubang-lubang kecil tersebut akan berada kekal sementara silinder gasket berfungsi menyekat air dan minyak hitam  dari memasuki ruang pembakaran .Di sinilah fungsi sebenar gasket silinder yang bertujuan melemahkan kepanasan kepada tahap yang sesuai untuk enjin beroperasi.Akantetapi bagaimanakah gasket silinder ini boleh terbakar sedangkan dilitupi oleh air pada dasarnya?

Mengapa silinder gasket terbakar dan enjin berhenti

Pada satu ketka dimana enjin terlalu panas iaitu melebihi dari had maksima untuk enjin beroperasi silinder akan menjadi panas sedikit demi sedikit dan terus melekat pada blok dan seterusnya melimpahkan sedikit demi sedikit air ke ruang pembakaran .Bila ruang pembakaran dipenuhi air inilah yang akan menyebabkan kereta berhenti terus tanpa boleh dihidupkan.

Perkara perlu dilakukan sebelum enjin jadi terlalu panas

1.Berhentikan kereta
2.Biarkan enjin sejuk kira2 satu jam
3.Buka penutup radiator setelah enjin sejuk
4.Isikan air semula dalam jacket dan radiator
5.Pastikan kipas berpusing setelah enjin panas semula
6.Jumpa mekanik jika enjin terlalu cepat jadi panas-(silinder gasket telah terbakar)

Carakerja pembaikan berdasarkan kerosakan

1.Servis radiator-jika enjin panas ketika berhenti sahaja
2.Tukar thermostat-jika kipas radiator tidak berpusing dan enjin panas sekejap2
3.Tukar hose bocor-jika terdapat mana2 kebocoran air
4.Tukar head gasket sahaja-jika panas yang kadangkala terjadi sahaja
5.Tukar  motor kipas radiator-jika panas berterusan dan kipas berhenti berpusing
6.Tukar water pump jika air pada water jaket susut selalu
6.Top Overhaul adalah carakerja penuh untuk semua dia atas.

Pengawalan awal supaya tidak terjadi overheating

1.Pastikan coolant mencukupi dalam radiator dan water jaket,pastikan air berwarna biru gelap sentiasa
2.Flush radiator atau tukar air radiator setiap kali servis
3.Pastikan tiada hose air yang bocor
4.Pastikan kipas radiator berfungsi
5.Tukar water pump jika air dalam water jacket susut
6.Picit hose di thermostat berulang kali supaya thermostat tidak melekat dengan coolant sahaja
7.Sembur air pada sirip radiator untuk hilangkan habuk ,daun atau batu kecil yang terselit pada sirip radiator
8.Parking kereta pada tempat berbumbung jika ada
9.Semasa mengisi semula air radiator hidupkan enjin seketika supaya air dapat memenuhi semua ruang.
10.Gunakan coolant yang disarankan sahaja

Sumber: MekanikKereta.Blogspot.Com

Workflow Automation At Your Service With Trello’s Butler

Say goodbye to the tedious clicks and endless card drags of yesteryear, and say hello to custom automations, rules, scheduled commands, and so much more! Consider Butler to be the robo-sidekick for your team’s productivity, allowing you to create a seamless process for any task or workflow at the board or card level.

Plus, Butler doesn’t require some fancy degree in coding. Automations are easily created using natural language, so it’s like productivity Mad Libs. Simply go through Butler’s command building window and select what you would like Butler to do, and it will do it all for you without your having to write a line of code. No code, FTW!

Best of all, Butler is available to all Trello users, and Butler for Business Class and Enterprise comes with even more advanced features and automation capabilities. To learn more about the Butler features that come with your Trello account, check out this handy help document.

To add Butler’s powerful automations to your boards simply click the Butler icon in the board menu and begin giving your board butler things to do. Since there are infinite ways to use Butler’s superpowers, we’ve provided a few examples.

Play By The Rules (Trust Us!)

Imagine this: You’ve finished your latest project, you wipe the sweat off your brow, you drag a card to Done, and *instantly* the remaining checklist items are marked complete, the due date is marked complete, and you are removed from the card—all without you having to do a thing.

Setting automatic rules with Butler

Rules will automatically react to actions on your boards like magic and operate across the entire board for all members. Plus, they can be built to handle a lot of complex actions and bring an automated process to your boards.

For instance, if you are on a Sales team and have a contract that needs review by Legal, you can set up a rule so that whenever a card is moved into the “Legal Review” list, your legal review process checklist is added to the card with a due date for 2 days from then, and have it assigned to your team’s lawyer.

Rule

Setting up a rule is as simple as filling in the fields for what you’d like to happen when a specific action or trigger takes place. For instance, in my initial example a trigger would be set for when a card is moved into the “Done” list by anyone on the board. Then establish the actions that would automatically occur when that action is triggered:

  • Mark the due date as complete
  • Check all the items in all the checklists on the card
  • Remove all the members from the card.

Triggers can be set for a variety of actions including:

  • When cards are added, moved, or archived
  • Labels, attachments, members, and votes are added to cards
  • Due dates are added, marked complete, or included in card names
  • Actions are taken on checklists or checklists are added to cards
  • Comments and card description updates
  • When Custom Field data is entered, updated, set, etc.

When a trigger is activated some of the possible actions could be:

  • Moving, archiving, or copying cards
  • Adding or removing labels, attachments, and more
  • Setting, changing, or updating due dates
  • Adding, completing, or resetting checklists
  • Joining, subscribing, and adding/removing members from cards
  • Renaming cards, editing descriptions, adding comments
  • Modifying, adding, or removing Custom Field data
  • Sorting lists by a variety of criteria
  • Interacting with related cards
  • Sending emails (available with Business Class, Enterprise, and Gold)
  • Gets, posts, and puts to URLs (available with Business Class, Enterprise, and Gold)
  • And so much more!

Honestly, it is amazing to simply dig around and see what Butler can do to tackle almost any request you send its way.

Example Use Cases For Rules

  • Get an overview of your team’s work getting done across all of your boards in a single place. For example, set a rule on each of your team boards to make a copy of every card that is moved to a board’s Done list to the team overview board.
  • When a card is created in a “To Do” list, add the “Steps” checklist so that you don’t miss a beat.
  • When someone is added to a card, have Butler automagically set the due date to five working days in the future and post comments like, “I got this.” What a team player!
  • When you enter a card name ending with a date, set the card to be due on that date. Perfect for when emailing cards to your board.
  • When the checklist “Phase 1 Steps” is completed by anyone, move the card to list “Phase 2” and add checklist “Phase 2 Steps.” As they say, process makes perfect.

Building Buttons For A Better Way To Work

Butler also allows you to create custom automations for cards and boards that are executed at the click of a button. Card buttons handle card level tasks, and appear on the card back. Board buttons, on the other hand, appear at the top of your board and accomplish tasks across your entire board.

Trello-Butler-Card-Button2-1

What’s really exciting is that you can create buttons that can perform multiple operations in a single click.

For instance, a card button, when clicked, could move that card to a specific list, add a due date for two days in the future, add a board member, and apply a specified label. Or, a board button could move every card with an overdue due date to a specified list and sort them by label.

Plus, Butler is a team player which means that card and board buttons created by anyone on the board can be used by everyone. This keeps your entire team on the same page when creating a process around actions, whether it’s to notify the next person in a workflow, or prioritize tasks for the week.

Butler-Due-Date-Command

To create custom buttons, start by selecting whether you want to create a card button or a board button and name the button. Then, creating a task is as simple as going through and adding the actions you want to occur and filling in the details, like which list or label.

Create Board Button

Card button actions can include any or all of the following:

  • Moving or archiving a card
  • Adding/removing labels and due dates
  • Marking due dates complete
  • Checking/unchecking checklist items, adding checklists to cards, and resetting checklists
  • Joining, subscribing, and adding/removing members from cards
  • Adding comments, renaming cards, and modifying card descriptions

Board button actions can include:

  • Creating new cards with descriptions in specified lists
  • Creating, archiving, and arranging lists
  • Moving and archiving cards in a list
  • Sorting cards in a list by date, name, votes, custom fields, labels, and time on list

Example Use Cases For Buttons

Card Button

  • Ready to get to work? Create a card button to start a task that moves the card to list “In Progress,” and adds you to the card with a due date.
  • Start each week fresh with a board button to archive the past week’s “Done” list and create a new “Done” list.
  • Add a card button that automatically moves the card to “Done,” marks the due date as complete, and removes you from the card. You can even set up Butler to automatically add a comment that lets your boss know how awesome you are.
  • Never know what to work on next? Add a board button to move a randomly-selected card from the “To Do” list to the “Doing” list. Don’t let analysis paralysis curb your productivity.
  • Let’s say you apply a green label to every bug you fix, so your team knows what’s already shipped. Create a board button to auto-archive all of those cards with a green label and save a lot of precious clicks.
  • Get insight into your infinite backlog by creating a button to sort cards by Custom Field story points, due date, votes, and more so you know what to prioritize next sprint.

Make Time Work For You

If you are rocking a Business Class, Enterprise, or Trello Gold account then you have the ability to setup Butler to work on whatever schedule works for you with scheduled commands based on calendar dates or a card’s due date.

Calendar commands are great for recurring tasks and regular board maintenance like moving and archiving cards, sorting lists, and adding new lists to a board. These commands can be set to run at specific times on daily, weekly, monthly, and yearly times of your choosing.

Butler Calendar Command

For instance, on a weekly sprint board you could set a calendar command to make the start of each week as smooth as possible:

  • Every Monday at 9 AM,
  • Archive all of the cards in the Last Week list
  • Move the cards from the This Week list to the Last Week list
  • Move all of the cards from Up Next to This week and sort them by due date.

If only Butler could also make sure there was a fresh pot of coffee ready for you as well when you stepped into the office. ☕️

Due date commands use a card’s due date as a trigger and can be programmed to take a series of actions as a card’s due date gets closer, the moment is due, or a set period of time after the card is due.

Butler-Due-Date-Command

Setting due date commands is a great way to make sure nothing important falls through the cracks by flagging incomplete cards that are overdue:

  • The moment a card is due
  • Move the card to the top of the list
  • Add the red label to the card
  • Post a comment “@card What’s the status of this?”

Scheduled commands offer a powerful way to keep your boards and cards organized and maintained so that you can spend more time focussing on the finer things in life, like that blog post you were supposed to write last week that Butler totally just reminded you about.

Butler Brings The White Glove Service

Suggestions

If that’s not enough, what makes Butler truly a cut above the rest is that as soon as Butler is enabled on your boards it immediately has ideas to make your life easier. When you open the Butler, click the “Automation Tips” button and Butler will automatically take a quick scan of your board to analyze the most common actions, and suggest them as recommended buttons that can be created in a click. Talk about being prepared for your first day on the job.

So go ahead and bring the power of automation with Butler to your boards today!

Source: Trello.Com

7 Trello Keyboard Shortcuts That Will Make You Swoon

Your Trello game is strong. You’ve mastered some big moves slinging cards across lists like Serena Williams on the court, kicking your to-do list’s butt, and completing due dates at rapid speed.

I imagine you’ve taken things to the next level adding Power-Ups to your boards as fast as Lizzo drops her next hit.

Perhaps, you’ve even cozied up to the easy automation that Butler brings to your workflow.

Luckily, you’re in the right place, because I’m going to show how a touch of fancy finger work can take your productivity to new heights.

What am I talking about? Shortcuts! Trello keyboard shortcuts to be exact.

In fact, Trello is loaded with handy shortcuts that can help you shave time and free your mind to work on more important tasks (like figuring where to order lunch from today).

While everyone’s favorite shortcuts are unique to their personal workflow, I’m going to share my seven favorite keyboard shortcuts that anyone can take away and start using today.

Of course, you can always just hit the question mark key (?) while on a Trello board to bring up the keyboard shortcuts menu. (We’ll consider that tip a freebie 😎)

Insert A Card Anywhere

Let’s start with the basics: You’ve got a brand new board that needs cards or you have new cards you need to add to a board that is already in motion. Simply press the ‘n’ key to add a new card to a list.

how to add a new card to a list in trello

You can also hover your mouse over a card that already exists and press ‘n’ to add a new card right below the hovered card.

✨ Bonus: While not a keyboard shortcut, double-click in between any two cards on a list to add a new card into that position!

Assign Yourself Or Delegate

With all of your new cards on your board, someone needs to own those tasks to start getting things done. If that lucky person is you, simply tap the spacebar while mousing over a card or when the card is open to add yourself to it.

assign yourself to a trello card with the spacebar

Tapping the spacebar on a card that you’ve been added to will remove you from it (should you come to your better judgment).

While picking up your fair share of the work is what makes you a team player, the best leaders delegate, and delegate quickly you shall when you tap the ‘a’ key to reveal the ‘assign members window’ while either a card is open or when hovering over a card.

Stay Organized And On Time With The Due Date Shortcut

Keeping things moving along often requires a deadline, because otherwise, you would just be at the beach letting your cards age, blissfully unaware of the bottlenecks you’ve created.

To hold yourself and your teammates accountable, due dates are a must! (They also really make a board’s calendar look nice.)

Quickly toggle the due date selector while a card is open or when mousing over a card on a list by pressing ‘d’. While you’re there, set up a custom due date reminder to make sure you don’t miss the mark on that deadline.

Of course, with so many cards on your board, you may want to organize them by type or category in a visual way with labels.

Press the ‘l’ key to open the label menu from the card back or while hovering over a card on a list and select the labels you’d like to apply.

But what if you want to move even faster while applying labels?

Here’s a bonus keyboard shortcut for you: Use the number keys 1-9 and 0 to apply labels without having to go through the work to open the menu and select them individually.

Fewer clicks, FTW! Here’s a handy menu to help you out:

Key Label Color
1 Green
2 Yellow
3 Orange
4 Red
5 Purple
6 Blue
7 Sky
8 Lime
9 Pink
0 Black

Alright, here’s one more bonus keyboard shortcut related to labels that I just can’t keep to myself (and won’t count towards the original promise of just seven shortcuts.)

If you name your labels and want to quickly reveal and hide the label names, just press the semicolon key.

Surface The Important Information With Keyboard Shortcuts

Finally, you’ve created all of your cards, assigned tasks to team members, set the due dates, made sure to organize related cards with labels, and now it’s time to get to work.

To quickly remove everyone else from your view press ‘q’ to display only the cards that are assigned to you. Press ‘q’ again to bring everyone else back to the party.

Another way to find what you need is to press ‘f’ to open up the search function in the board’s menu.

Your cursor will automatically be focused in the input field so that you can start searching by term, label, member, or due date. This easy search will help you quickly find what you are looking for across the board.

And there you have it—Seven of my favorite keyboard shortcuts that are sure to boost your Trello productivity.

Of course, I urge everyone to explore the shortcuts menu for themselves and see what works best for you and your workflow. Also, share your favorite Trello tips and tricks on Twitter with the hashtag #trellotips.


Good or bad, we’d love to hear your thoughts. Find us on Twitter (@trello) or write in to support@trello.com.

Source: Trello.Com

Keselamatan Siber: Open Source bukan punca kelemahan keselamatan siber

Keselamatan Siber

BARU-BARU ini, terdapat laporan akhbar yang menyalahkan penggunaan Perisian Sumber Terbuka atau Open Source Software (OSS) sebagai salah satu punca laman web digodam.

Di sini, saya ingin menjelaskan apa sumbangan Perisian Terbuka ini kepada pembangunan teknologi maklumat.

Perisian Sumber Terbuka atau Open Source Software (OSS), adalah hasil daripada satu amalan bersifat sukarela dan gotong royong.

Ia adalah usaha untuk memastikan tiada siapa yang memiliki perisian dengan lesen yang hadkan penggunaan dan kenakan kos yang tidak berpatutan kepada penggunaan.

Ia bertujuan untuk memastikan perisian yang dibangunkan dapat dikongsikan pembangunan dan disebarkan tanpa kerisauan kepada milikan dan juga kos lesen.

Untuk memastikan prinsip ini berterusan dan sah disisi undang-undang, komuniti Sumber Terbuka melalui Open Source Initiative (OSI) iaitu satu organisasi antarabangsa, menyediakan platform untuk menjamin semua perisian sumber terbuka mempunyai lesen yang bersifat terbuka dan boleh diguna pakai oleh pelbagai pihak sama ada individu, organisasi bukan kerajaan, syarikat-syarikat dan kerajaan.

Usaha ini telah berlaku sejak Februari 1998, lebih 20 tahun perlesenan sumber terbuka dan usaha secara komuniti, sukarela dan gotong royong ini dilakukan, malah ia terus semakin kuat dan berterusan dengan sokongan pelbagai pihak dan syarikat yang menerima manfaat yang besar daripada segi kewangan dan juga faedah-faedah lain.

Lebih 20 tahun sejak 1998, perisian sumber terbuka telah menjadi tulang belakang industri ICT dunia seiring dengan keselamatan siber yang mengikuti rapat perisian sumber terbuka.

Terlalu banyak untuk disenaraikan daripada dahulu hingga sekarang pada setiap perisian sumber terbuka yang dibangunkan; daripada compiler C yang menjadi asas pembangunan kepada pelbagai lagi perisian sumber terbuka sehinggalah kepada Kernel Linux yang menjadi asas kepada perisian komputer-komputer dan peralatan rangkaian yang menjalankan internet dan juga perisian Android yang kuasakan telefon bimbit yang kita gunakan.

Kebanyakan syarikat-syarikat besar sekarang ini adalah berasas teknologi yang dibina atas perisian sumber terbuka. Bermula dengan syarikat Red Hat, yang pada awalnya mahu memudahkan pemasangan sistem operasi untuk komputer dan kemudiannya menjadi syarikat ‘Bilion Dolar’ yang kemudian dibeli oleh IBM, gergasi ICT dunia.

Google merupakan penyokong kuat kepada perisian sumber terbuka sejak daripada penubuhannya lagi.

Komputer-komputer yang menyokong infrastuktur Google dalam menjalankan perniagaan enjin carian yang dibina atas perisian sumber terbuka, kini berkembang penggunaan di seluruh dunia.

Google menjadi gergasi industri ICT dengan perisian sumber terbuka, begitu juga dengan Facebook, yang mula dibangunkan dengan perisian sumber terbuka PHP.

PHP adalah bahasa atur cara yang menjalankan Facebook malah ribuan laman-laman web seluruh dunia. Ia sungguh popular hingga sebarang isu keselamatan yang berlaku terasa bagai ia satu kelemahan PHP, sedangkan ia disebabkan oleh ralat yang berlaku kerana pembangunan perisian dengan cara amalan yang tidak selamat dan cekap.

Ia juga disebabkan tiada tindakan segera untuk membetulkan ralat.

Kerajaan Malaysia melalui agensi Unit Pemodenan Tadbiran Dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU) dan juga CyberSecurity Malaysia (CSM) turut menyediakan program latihan khusus untuk pegawai-pegawai ICT dalam kerajaan dalam penggunaan Perisian Sumber Terbuka dan Keselamatan Siber.

Ia menjadi keperluan kepada kerajaan kerana penggunaan luas perisian sumber terbuka dan menangani masalah keselamatan siber dalam pelbagai kemudahan dan perkhidmatan ICT kerajaan Malaysia.

Ia harus dikekal peranan dan berterusan untuk melatih dan melahirkan kakitangan ICT yang setaraf, berkemahiran tinggi dan bekemampuan mengendalikan perisian sumber terbuka dan keselamatan kod serta aplikasi.

Tidak dapat dinafikan ada laman-laman web yang bocor atau ditembusi, namun kita perlu lihat dalam pandangan yang lebih luas, dalam beribu-ribu laman web, dengan ratusan laman-laman web perkhidmatan utama, semuanya dapat dipertahankan dan tiada isu-isu keselamatan.

Sebahagian kecil laman-laman web yang tembus apabila diperiksa semula adalah laman-laman web yang tidak penting atau perkhidmatan dalam peringkat untuk ditamatkan.

Malah ada juga yang sedang dalam usaha pembaikan, hanya keadaan tidak kesempatan pada masanya disebabkan isu isu tertentu.

Tiada mana mana aplikasi sumber terbuka yang 100 peratus bebas dari ancaman siber tetapi harus diingatkan bahawa kesedaran dalam menguruskan aplikasi sumber terbuka ini harus menjadi perkara yang utama iaitu “Update, Patching, Maintenance & Support (UPMS)” kerana ia saling berkait antara satu sama lain.

Ia harus berterusan dan tidak ditinggalkan separuh jalan hanya kerana mungkin disebabkan ramai beranggapan perisian sumber terbuka adalah percuma dan FOC  tetapi tidak bagi servisnya yang perlu disediakan bajet yang sepatutnya.

Kami dalam Industri ICT sama ada individu, swasta dan juga kerajaan, sentiasa berusaha untuk memastikan perkhidmatan ICT dan Internet Malaysia ini sentiasa dalam keadaan selamat dan dikemas kini.

Perisian Sumber Terbuka dan Keselamatan Siber  komuniti-komunitinya adalah satu usaha sukarela. Ia dilakukan dengan bertujuan untuk kebaikan untuk semua.

Tanpanya kita semua tidak akan dapat perkhidmatan yang canggih dan maju seperti sekarang ini.

Harisfazillah Jamel & Mohd Fazli Azran
Komuniti Sumber Terbuka Malaysia & Komuniti Keselamatan Siber

Sumber: AstroAwani

Petua Hilangkan Bengkak

Bengkak boleh berlaku disebabkan pelbagai punca. Tergeliat, terseliuh, cedera semasa bersukan, kemalangan, dan sebagainya. Jom kami kongsikan petua hilangkan bengkak khas untuk anda.

petua hilangkan bengkak 

1. Tepung gandum & halia

Bahan-bahan yang diperlukan ialah:

  • Tepung Gandum
  • Halia

Cara-cara menggunakannya:

  • Ambil halia secukupnya dan tumbuk dengan lesung batu. Nak blender pun boleh
  • Setelah hancur campurkan dengan sedikit tepung gandum. Jangan terlalu banyak cukup sekadar menjadi agen pelekat sahaja
  • Tampalkan pada kawasan yang sedang membengkak. Lazimnya bahagian yang ditampal akan terasa panas sedikit, jangan risau biarkan saja. Jika terlampau panas boleh kurangkn dos halia yang digunakan mengikut kesesuaian.
  • Biarkan selama satu jam
  • Petua ini boleh dibuat setiap hari sehingga bengkak kembali kecut

Selain menghilangkan bengkak, petua di atas juga boleh digunakan untuk melegakan sakit urat seperti terseliuh, sakit pinggang, sakit lutut, lenguh-lenguh belakang atau mana-mana bahagian tubuh, amsa, sesak nafas, perut kembung. Caranya hanya perlu tampalkan atau lumurkan pada bahagian-bahagian yang bermasalah.

Untuk merawat masalah lutut, lumurkan bahan yang telah siap ini ke seluruh lutut termasuk bahagian pelipat , dan lebihkan 3 inci ke atas bahagianlutut ,iaitu sebahagian daripada peha.

2. Halia

Tumbuk halia dan tampal pada tempat bengkak. Tutup dengan daun yang lebar atau plastik, kemudian balutkan dgn kain atau bandage. Petua ini membantu mengecutkan bengkak, melancarkn pengaliran darah, melembutkan urat yang tegang, dan membuang angin yang tersekat seperti perut kembung akibat angin.

petua hilangkan bengkak

3. Beras, lengkuas & air

Hanya 3 bahan  diperlukan untuk surutkan bengkak menggunakan petua ini. Bahan-bahannya:

  • Segenggam beras
  • Segenggam lengkuas
  • Sedikit air

Caranya: Beras direndam 1 jam sebelum ditumbuk. Lengkuas pula dibasuh hingga bersih. Tak perlu dibuang kulitnya. Tumbuk kedua-dua bahan tadi hingga lumat. Bila dah agak hancur, boleh tambahkan sedikit air. Teruskan menumbuk hingga betul-betul halus. Bila dah hancur, boleh masukkan ke dalam bekas. Siap untuk digunakan. Sapu rata pada bahagian yang bengkak. Biarkan seketika supaya bahan-bahan meresap. Bila dah agak kering, bolehlah bilas semula dengan air bersih. Sapu waktu malam biarkan semalaman. InsyaAllah esok pagi dah susut.

4. Petua hilangkan bengkak kaki akibat mengandung

>Wanita mengandung biasanya akan mengalami bengkak kaki apabila kandungan semakin besar. Jika anda mengalaminya, boleh amalkan petua dibawah:

1. Lumurkan asam jawa &  garam pada kaki dan tangan yang bengkak, Biarkan semalam 30 minit hingga 1 jam.

2. Posisikan kaki lebih tinggi dari dada. Hal ini dapat membantu mengurangkan gejala kaki bengkak kerana mempermudahkan aliran darah kembali ke jantung.

3. Kurangkan pengambilan garam dalam makanan. Kaki bengkak terjadi kerana ketika hamil seorang wanita mengalami perubahan kadar hormon. Pelepasan hormon-hormon sepanjang kehamilan menyebabkan tubuh menahan lebih banyak cairan dan sodium (garam).

4. Rajin bersenam. Jangan berbaring atau duduk. Banyakkan pergerakan badan dan lakukan senaman ringan. Berjalan-jalan di shopping complex pun ok.

5. Tinggikan kaki semasa duduk atau baring. Sewaktu duduk pastikan kaki bengkak sentiasa melunjur. Jangan biar tergantung di bawah. Sewaktu baring atau tidur, kaki bengkak hendaklah lebih tinggi daripada badan. Boleh alas bantal di bawah kaki.

5. Petua hilangkan bengkak akibat patah atau retak

Ini adalah petua tradisional yang sangat berkesan. Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 2 batang serai
  • Telur putih
  • Sehelai daun melung (juga dikenali sebagai daun tembaga suasa)
  • Kain Pembalut

Caranya, tumbuk serai sehingga lumat, masukkan putih telur. Jangan sampai berair, agak-agak sesuai dengan serai. Balut bersama dengan daun melung dan akhir sekali sudahkan balutan dengan kain pembalut, ikat agar serai tak beralih tempat. Pakai sebelum tidur  selama 3 malam berturut-turut, pagi esok boleh dibasuh.

6. Jangan urut

Elakkan terus mengurut kawasan yang bengkak. Mengurut tempat bengkak adalah sangat menyakitkan dan boleh menyebabkan bengkak lebih teruk. Urutan hanya dibenarkan selepas 48-72 jam bengkak berlaku.

7. Jangan tuam haba

Tuaman haba akan menyebabkan salur darah mengembang lantas mempercepatkan dan mempertingkatkan proses keradangan. Tuaman menggunakan haba hanya dibenarkan selepas 48-72 jam kecederaan berlaku.

petua hilangkan bengkak

8. Jangan sapu minyak panas atau minyak gamat

Sama seperti tuaman haba, menyapu minyak panas dan minyak gamat akan menyebabkan salur darah mengembang lantas mempercepatkan dan mempertingkatkan proses keradangan. Sapuan minyak hanya dibenarkan selepas 48-72 jam kecederaan berlaku.

9. Jangan abaikan kesakitan

Jika kesakitan dan bengkak yang dialami terlalu kuat, itu tanda-tanda kecederaan yang anda alami agak parah. Jumpalah doktor, terutamanya jika ada kebas-kebas jari, sendi terkehel keluar, kelumpuhan, dan luka.

10. Perlu berehat

Rehat yang dimaksudkan ialah mengurangkan gerakan sendi yang bengkak dan tidak menggunakan kaki yang tercedera untuk berjalan. Gunakanlah tongkat ketiak(axillary crutches), tongkat lengan(elbow crutches) atau kerusi roda untuk bergerak.

11. Tuam ais

Sejurus selepas  bengkak, lakukan tuaman ais. Tuaman ais selama 20 minit setiap 2-3 jam dapat mengurangkan kesakitan dan mengelakkan bengkak yang teruk. Rejim tuaman ais ini disarankan dibuat sehingga 48-72 selepas kecederaan.

12. Balut dengan bandage

Balutan ini untuk beri tekanan dan mengurangkan pergerakan pada sendi yang bengkak. Ini dapat menghalang bengkak besar daripada terjadi. Namun, pastikan tidak balut terlampau ketat sehingga bekalan darah tersekat.

petua hilangkan bengkak

13. Tinggikan anggota badan yang bengkak

Anggota yang bengkak perlu diletakkan tinggi. Sewaktu duduk pastikan kaki bengkak sentiasa melunjur. Jangan biar tergantung di bawah. Sewaktu baring atau tidur, kaki bengkak hendaklah lebih tinggi daripada badan. Boleh alas bantal di bawah kaki.

Jika rawatan di rumah tidak mengurangkan bengkak dan kesakitan, itu tandanya anda kena berjumpa doktor. Dikhuatiri ada kecederaan yang serius atau penyakit lain. Semoga bermanfaat!

Sumber: Bidadari.My